ظرفیت و کیفیت تولید آجر

ظرفیت و کیفیت تولید آجر
در جدول زیر محدوده ظرفیت تولید انواع کورهها ملاحظه میشود.باوجود امکان شناخت واحدهای کوچکتر از ظرفیت ارائهشده، به دلیل عدم اطلاعات کافی درباره آنها از جول حذفشدهاند.
عوامل بسیاری بر محصول کوره مؤثرند.بهطورکلی، وجود سیستم تعمیرات و نگهداری خوب و مناسب سقف روی کوره از طرفی بر تولید آن میافزاید و از طرف دیگر هزینه را زیاد میکند.از دیگر عوامل مؤثر بر بازده تولید، کیفیت مطلوب و مهارت کارگران تولیدکننده است.میزان تقاضای بازار مصرف و حجم منابع مواد اولیه از عوامل بسیار مهم در تعیین میزان تولید هستند.
برای حمل و چیدن آجر سفال در کوره دستگاههایی موجود هست، اما تمام کورههای مطرحشده در این بخش میتوانند با استفاده از نیروی انسانی عمل کنند.در تمام انواع کورهها بهجز کورههای تهویه دار هوفمان، آجر خام چیده شده توسط خاکستر و آجر پخته احاطه میشوند.
اکثر کورههایی که در این مقالات مطرحشدهاند اساساً کاربر هستند.در جدول زیر تفاوت نیروی انسانی موردنیاز در این کوره با کورههای جدیدتر و خودکار موجود در کشورهای صنعتی پیشرفته مقایسه شدهاند.

سنجش کیفیت آجر
بهطور خلاصه منظور از انجام دادن آزمایشهایی بر روی آجر، وارسی وضعیت فرآیند تولید، رفع معایب و کسب مرغوبیت مطلوب و تضمین کیفیت و عملکرد آجر در ساختمان است.آجر بهعنوان یک نوع مصالح ساختمانی باید بتوان بهخوبی شرایط جوی موجود را تحمل کند و فاقد مواد مضری که به دیگر مصالح در تماس با آجر سفال (مانند پوشش گچ ، کاغذدیواری و یا رنگ) صدمه زنده باشد.آجر باید علاوه برداشتن مقاومت برای تحمل بار مرده ساختمان، در برابر بار زنده ساختمان، مانند وزن ساکنان و نیروی باد نیز مقاومت زیادی داشته باشد.معمولاً تحولات عادی ناشی از حرارت یا رطوبت، تنش زیادی به وجود نمیآورد.
بدین ترتیب، هدف نهایی از این سنجشها اطمینان از وجود کیفیت و خواص مطلوب در آجر بهعنوان مصالح ساختمانی خواهد بود.
بررسی اجمالی کیفیت آجر
بررسی سریع کیفیت آجر به این صورت انجام میگیرد که نمونه آجری را با دودست تکان میدهند، قوسی بودن مقطع شکست دلالت بر پختگی آجر دارد.صدای خفه و گرفته حاصل از شکسته شدن آجر نشاندهنده موجود ترک و یا ناپختگی در آن است.مقاومت آجر سفال در برابر خراشیدگی توسط لبه سکه میتواند مؤید سختی و مرغوبیت آجر باشد.منفی بودن دو بررسی فوق نمیتواند دلیل بر بیاستفاده بودن آجر باشد، بلکه چنین آجرهایی باکیفیت پستتر در بسیاری از قسمتهای ساختمان قابلمصرف خواهند بود.ازاینرو، دو بررسی فوق تنها به شناخت آجرهای بسیار مرغوب و اعلا کمک میکند و معیاری برای بیاستفاده بودن آجر به دست نمیدهد.
میتوان از ظاهر آجر، کیفیت آن را تشخیص داد.علائمی چون شکل و ابعاد منظم و دقیق ، لبههای تیز، سطح بدون آلونک و پفکردگی و فقدان ترکهای سطحی نشانه مرغوبیت آجر هستند.در این مورد، رنگ معیار سنجش سادهای نیست، باوجود در آجرهای محصول یک کوره، رنگ تیرهتر نشانه پختگی، مقاومت و دوام بیشتر آجر خواهد بود.
مشخصههای استاندارد آجر
بسیاری از کشورها استاندارد ملی خود را با آجر منتشر کردهاند که در صورت نیاز میتوان به منابع مربوط مراجعه نمود.از میان استانداردهای مختلف ، روشهای آزمون استاندارد بریتانیا از پشتوانه تحقیقاتی و تجربی برخوردار است که از این نظر موردتوجه خاص قرارگرفته است.باوجوداین ، استاندارد مزبور نمیتواند الزاماً برای دیگر کشورها مفید و قابلپذیرش باشد.محدوده واقعی خواص آجر باید بر اساس شرایط، امکانات و نیازهای محلی تعیین و تصویب گردد.
نمونهبرداری از آجر
وجود تغییرات در مواد اولیه و در فرآیند خشککردن و پخت آجر سفال باعث ایجاد تغییراتی در محصول بهدستآمده میگردد.این تغییرات با نمونهبرداری از محصول و آزمونهای معینی که انجام میشود مشخص میگردد.روش نمونهبرداری مهم است زیرا هر نمونه نماینده تعدادی آجرهاست و نتیجه بهدستآمده از آزمون بر روی نمونهها بهعنوان خواص کل آجرهای آن دسته قلمداد خواهد شد.روش معمول اینگونه است که از هر دسته ، 40 قالب آجر بهطور کاملاً تصادفی و بدون تحمیل باری به آنها بهعنوان نمونه برداشت میشود.با توجه به نحوه چیدن آجر سفال روی یکدیگر واضح است که در هنگام تخلیه کوره رعایت تصادفی بودن نمونهها متشکل خواهد بود.