ملات های مورد استفاده در اجرای دیوار
ملات های مورد استفاده در اجرای دیوار
ملات های ماسه – آهک – سیمان در مقایسه با ملات های ماسه سیمان معمولی به دلیل جانشینی مؤثر بخشی از سیمان با آهک ، کارایی را بهبود میبخشند.
سیمان بنایی حاوی مخلوطی از سیمان پرتلند و یک پرکننده معدنی بسیار ریز است.
ملات ماسه – سیمان با یک عامل هوازا (روان کننده ملات) هم دارای عملکرد بهبودیافته و هم مقاومت بیشتر در برابر یخبندان به علت وجود هوای محبوس شده است.
نسبتهای مخلوط ارائهشده برای انواع مختلف ملات عموماً دارای مقاومتهای فشاری مشابهی هستند .هرچند ملات هایی که دارای هوای محبوس شده هستند ، مقاومتهای کمتری نسبت به ملات های ماسه ، آهک ، سیمان دارند.
انتخاب ملات اصولاً تحت تأثیر الزامات دوام قرار دارد.ملات های ماسه سیمان با روان کنندهها و ملات های ماسه – آهک – سیمان ، در این مورد دارای مقاومت بیشتر در برابر تخریب براثر عمل یخبندان هستند.این ملات ها دارای مشخصات اتصال بهبودیافتهاند و ازاینرو مقاومت بیشتری در برابر نفوذ باران از میان اتصالات ملات در بنایی دارند.
توصیه میشود مقاومت مکانیکی ملات ها از مقاومت مکانیکی بلوکها کمتر باشد.با این ترتیب حرکات کوچک مربوط به تغییرات رطوبت و دما ، و همچنین نشستهای جزءبهجزء ، پیشبینیشده پیها، در خود اتصالات ملات مستهلک میشود.در غیر این صورت ، بلوکها در معرض تنشهای کششی و ترکخوردگی قرار میگیرند.چنین ترکهایی نامرئی هستند و میتوانند بهطورجدی دوام آنها را تحتالشعاع قرار دهند.
در حالتی که سوراخها قائم باشند ، اتصال بلوکهای مجاور ، بااتصال ملات به شیارهای کناری آنها صورت میگیرد.مواد افزودنی را میتوان برای بهبود بخشیدن به کارایی ملات و قابلیت نگهداری آب ، اضافه کرد.در این حالت لازم است آزمایش مناسب بودن انجام شود.ملات گذاری میتواند با ملات معمولی ، ملات سبک ، و یا ملات بستر نازک باشد .در حالت ، استفاده از ملات بستر نازک ، در برخی از موارد ملات همراه با یکلایه نازک نمدی اجرا میشود.این لایه در زیر ملات قرار میگیرد و علاوه بر جلوگیری از ریختن ملات در داخل حفرهها ، بهعنوان نوعی مسلح کننده ، باعث یکپارچگی بیشتر دیوار میشود.
مشخصات فنی و کاربرد ملات های بنایی (ملات های ماسه سیمان ، باتارد) باید مطابق استاندارد ملی ایران باشد.برای تهیه ملات ها تا حد ممکن باید از ابزار اندازهگیری دقیق و دستگاههای مخلوطکن استفاده کرد.تهیه ملات مورداستفاده باید بهگونهای باشد که نسبتهای تعیینشده مواد کاملاً رعایت شود .استفاده از بیل و کمچه و نظایر آن برای تأمین نسبتهای لازم مجاز نیست و باید حتماً از پیمانهای با حجم معین استفاده شود.همه مواد چسباننده و سنگدانه باید بین 3 تا 5 دقیقه در یک مخلوطکن پیمانهای مکانیکی ، با حداکثر مقدار آبی که غلظت با کارایی لازم را به دست دهد، مخلوط شود.مخلوط کردن دستی ملات با اجازه کتبی ناظر ساختمان ، که روش مخلوط کردن دستی در آن مشخصشده باشد ، مجاز است.از افزودن خاک به ملات برای لوز دادن آن باید خودداری شود.
ازآنجاکه ملات در این بلوکها ، نقش پل حرارتی دارد ، استفاده از ملات بستر نازک (درصورتیکه بلوکها با ابعاد و زاویههای دقیق تهیهشده باشند)، مشخصات حرارتی دیوار بلوکی را بهبود میبخشد.
انقطاع حرارتی ملات
در مواردی که بلوکها دارای حفرههای عمودی یا افقی ، و مشخصات حرارتی برتر باشند ، برای کاهش انتقال حرارت از محل پل حرارتی ملات ، توصیه میشود با استفاده از یک شابلون یک یا چندتکه ، قطع حرارتی لازم در مسیر انتقال حرارت از ملات ایجاد شود ، مراحل اجرای دیوار طبق این روش تشریح شده است.
در مواردی که داخل حفرههای بلوک با عایق حرارتی پرشده باشد ، هرچند مشکل و خطر ریزش ملات داخل حفره مرتفع میشود ، ولی خطر ایجاد پل حرارتی براثر وجود ملات دوچندان میشود ، و همانگونه که برای حالتهای قبلی نیز مطرح شد ، لازم خواهد بود از ملات بستر نازک ، یا از ملات با ضریب هدایت اندک و حتیالامکان با اجرای همراه با قطع حرارتی استفاده شود.در این موارد سعی میشود ملات بستر نازک همراه با یکلایه تقویتکننده در زیر آن اجرا شود.
با توجه به اینکه سطوح فوقانی و تحتانی این بلوکها ، پس از پخت ، سنگزنی میشوند ، دیوارها در بهترین شرایط اجرا میگردد و مشکل انحراف از عمود بودن برطرف میشود.
پهن کردن ملات بر روی بلوک دارای حفرههای قائم ، نیاز بهدقت در تهیه ملات و اجرا دارد.برای تسهیل در ملات گذاری و جلوگیری از ریختن آن به داخل حفرهها ، همزمان با اجرای ملات بستر نازک (چسبی) ، از غلتک مخصوص برای پخش کردن آن استفاده میشود .
ملات چسبی در مخزنی ریخته میشود و با جابجا کردن دستگاه روی ردیف بلوکهای دیوار ،ملات چسبی در مخزنی ریخته میشود و با جابهجا کردن دستگاه روی ردیف بلوکهای دیوار، ملات چسبی باضخامتی یکنواخت اجرا میشود.