شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر

شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر
تاریخ انتشار  : ۲۷ خرداد ۱۳۹۷

شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر

شکل کناره ها بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر می تواند به صورت بسیارساده، یا دارای زبانه های متعدد باشد. زبانه ها دارای عملکرد های متعددی هستند:

  • افزایش پیوستگی افقی بین بلوک ها و عملکرد بهتر دیوار، خصوصا در مناطق لرزه خیر
  • بهبود وضعیت هوابندی درزهای قائم بین بلوک ها و محدود کردن جریان هوا در این بخش از دیوار و در نتیجه بهبود رفتار حرارتی و صوتی دیوار

البته باید در اینجا به این نکته اشاره کرد که در بسیاری از موارد، برای بهبود هر چه بیشتر یکپارچگی دیوار و عملکرد حرارتی و صوتی، درز بین بلوک ها به صورت موضعی با ملات پر می شود. بدیهی است یکسره بودن ملات باعث می شود عملکرد حرارتی مجموعه، به دلیل پل حرارتی ناشی از ملات، ضعیف‌تر از حالت با ملات منقطع باشد.

 

 

شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر

 

 

امکان کاربرد بلوک سفالی به‌عنوان قالب گم برای شناژهای قائم و افقی

برای افزایش سرعت و همچنین ساده‌سازی عملیات ساخت، در بسیاری از موارد از قطعات خاص سفالی برای انجام برخی اقدامات خاص بهره‌گیری می‌شود. برای مثال، برای اجرای نعل درگاه‌ها از قطعات قالب گم تولیدشده به این منظور استفاده می‌شود. اجرای شناژهای قائم و افقی و همچنین مسلح سازی دیوارها نیز با استفاده از بلوک‌های خاص دیگر صورت می‌گیرد.

 

پر کردن برخی حفره‌ها با عایق حرارتی یا مصالح با ضریب هدایت حرارت اندک

در بعضی بلوک‌های سفالی، بخشی از حفره با یک عایق حرارتی یا مصالحی با ضریب هدایت اندک پر می‌شود. در اکثر موارد، این کار با تزریق اسفنج پلی یورتان در داخل بعضی از حفره‌ها و یا با قرار دادن یک‌لایه پلی استایرن منبسط در داخل پلیمری مصنوعی که با انتظارات جدید زیست‌محیطی هماهنگی ندارد، از مواردی مانند چوب‌پنبه و مشابه آن برای افزایش مقاومت حرارتی بلوک استفاده می‌شود. هدف اصلی از انجام این اقدام ایجاد یک محدوده قطع حرارتی است که باعث می‌شود مقاومت حرارتی بلوک به‌طور قابل‌توجهی افزایش یابد.

 

قطعات پانلی حفره‌دار ارتفاع طبقه

یکی از تازه‌ترین پیشرفت‌ها درزمینهٔ بلوک سفالی، تولیدی قطعات پانل سبک سفالی است که به دلیل امکان افزایش ارتفاع تا حد یک طبقه، به آن پانل سفالی ارتفاع طبقه هم می‌گویند. این قطعات اجزای رسی پخته پیش ساخته یکپارچه‌ای هستند که به‌عنوان بخشی از یک سیستم ساختمانی کارآمد به کار می‌روند. این نوع مصالح دارای مزایای زیادی ازجمله سرعت زیاد اجرا، به حداقل رساندن مصرف ملات در ساختمان و ایجاد سطوح یکدست و صاف است. اندازه‌های متداول عبارتند از 260 سانتی‌متر ارتفاع، 60 سانتی‌متر پهنا و 30 سانتی‌متر ضخامت. اجزای گوشه‌ای همان ضخامت و طول رادارند اما پهنای آن‌ها 30 سانتی‌متر است.

مشکل اصلی در تولید این قطعات جمع شدگی آن‌ها است. جمع شدگی خشک شدن باید درحد 4 تا 5 درصد باشد، درحالی‌که جمع شدگی پختن نباید از 5% درصد تجاوز کند. بدین ترتیب مواد اولیه غیر خمیری باید به‌نوعی انتخاب شوند که به‌طور مؤثری ترک‌خوردگی هنگام خشک شدن و پختن باکیفیت یکسان نیاز است.

قطعاتی که در ادامه معرفی می‌شوند وجه تمایزهای قابل‌توجهی نسبت به بلوک‌های متداول دارند که اهم آن‌ها عبارتند از:

  • ابعاد بزرگ قطعات
  • اجرای سریع
  • اتصالات خاص
  • مشخصات حرارتی برتر در بعضی از انواع آن
  • مشخصات صوتی برتر در بعضی از انواع آن

عایق‌کاری حرارتی دیوارهای ساخته‌شده با این نوع بلوک می‌تواند از داخل یا از خارج صورت گیرد. قطعات خاصی نیز برای اجرای شناژ به‌صورت قالب گم وجود دارد. ازنظر صوتی و حرارتی، مشخصات دیوارهای ساخته‌شده با این نوع سیستم نزدیک به مشخصات دستگاه‌های سنتی است.

 

 

شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر

 

 

پانل های سبک سفالی ارتفاع طبقه

دیوار ساخته‌شده با این محصول می‌تواند دارای یک یا دوجدار باشد. در حالت دوجداره، یک‌لایه عایق حرارتی از جنس پلی استایرن منبسط بین دولایه سفالی قرار می‌گیرد. اجرای این نوع دیوار می‌تواند به‌صورت خشک یا با ملات انجام شود.

این نوع دیوار می‌تواند از داخل و خارج با هرگونه اندود یا پوشش متداولی پوشیده شود. عایق‌کاری حرارتی دیوار ساخته‌شده با این نوع بلوک می‌تواند از داخل یا خارج صورت گیرد.

کاربرد این نوع پانل به مناطق با خطر زلزله کم محدودشده است. در سایر موارد، لازم است مطالعات خاصی، به‌منظور امکان‌سنجی استفاده از آن، صورت گیرد.

آب‌بندی و هوابندی بین قطعات می‌تواند با استفاده از انواع لاستیک‌های درزبندی و یا با استفاده از دوغاب سیمان انجام شود.

جرم سطحی مفید (برای محاسبه اینرسی حرارتی) این سیستم، در صورت عدم استفاده از عایق حرارتی از داخل یا از خارج، مساوی 115 کیلوگرم بر مترمربع است.

پانل های سبک سفالی ارتفاع طبقه بدون اندود

این سیستم شباهت فراوانی به سستم قبلی دارد. تفاوت اصلی در این است که در این سیستم بلوک به‌صورت نمایان و بدون اندود یا پوشش اضافی در نظر گرفته‌شده است. برای آب‌بندی و هوابندی پانل‌هایی که بدون پوشش اضافی از خارج اجرا می‌شوند، از دوغاب پایه سیمانی مخصوصی استفاده می‌شود.

 

 

شکل کناره های بلوک ها و نحوه چفت و بست شدن آنها با یکدیگر

 

پانل‌های سبک سفالی ارتفاع طبقه آکوستیکی

این سیستم نیز مربوط به پانل های ارتفاع طبقه است. وجه تمایز اصلی این سیستم، با سیستم‌های قبلی در وجود سوراخ‌هایی در وجه روبه‌داخل است. حفره‌هایی که در پشت این سوراخ‌ها قرار دارند، با عایق پشم سنگ پرشده‌اند تا قابلیت جذب صوتی این پانل‌ها را به‌طور قابل ملاحظه‌ای افزایش دهند. به دلیل وجود همین سوراخ‌ها، پیش‌بینی‌شده است طرف داخل بدون اندود یا هرگونه پوشش دیگر اجرا شود. در طرف روبه خارج، می‌توان از اندودهای پایه سیمانی متداول یا از پوشش‌های ضد آب کننده (که درعین‌حال امکان عبور بخارآب را فراهم می‌سازد) استفاده کرد.