نماسازی در ساختمان | دلایل نماسازی | روش های نماسازی

نماسازی در ساختمان | دلایل نماسازی | روش های نماسازی
تاریخ انتشار  : ۱۱ آبان ۱۳۹۵

نماسازی در ساختمان

از زمانی که زیبایی ظاهری و آرامش، آسایش و ایمنی هر چه بیشتر محل زیست بشر و صد البته صرفه جویی در مصرف انرژی برای ساختمان ها مد نظر قرار گرفت ، ایجاد نماهای با مصالح و شیوه های اجرایی متفاوت و متنوع در دستور کار مالکان و سازندگان ساختمان ها قرار گرفته است.

البته از نظر ایرانیان دارای سابقه طولانی و دیرینه  در امر نما سازی برای ساختمان ها هستند و در طول تاریخ از گچ بری و آهک بری برای نماسازی استفاده می کرده اند.نتیجه و حاصل کار هنرمندانه و در عین حال فنی و اصولی معماران و بناها و سازندگان ایرانی را میتوان در بناهای تاریخی مثل مساجد جامع بسیاری از شهرها از جمله شیراز ، تبریز، اصفهان و بسیاری از عمارت ها ، بقعه ها و مقبره ها و بسیاری دیگر از بناهای قدیمی و تاریخی در جای جای کشور ، به عینه مشاهده کرد.

دانستن اینکه در نظر گرفتن نما برای ساختمان ها چه هدف یا اهدافی را دنبال می کند و چه عواملی در نوع و شیوه اجرایی این قبیل نماها موثرند ، لازم و ضروری است.اما نکته ای که در اینجا و قبل نماها موثرند ، لازم و ضروری است.اما نکته ای که در اینجا و قبل از پرداختن به بحث اهداف و انواع نماها باید به آن اشاره شود ، این است که هر نوع نمایی که با هر نوع مصالح ساختمانی و با هرهزینه ای که ساخته شود، باید به طور کاملا صحیح و اصولی نگهداری شود و در صورت آسیب دیدگی نما ، برای اجتناب از صدمات جدی تر و در نهایت تخریب کلی نما و ساختمان و نیز به منظور حفظ و احیای منظره و جلوه ساختمان ، باید قسمت های آسیب دید کاملا مرمت و تعمیر شوند.

 

دلایل نماسازی ساختمان

موارد زیر را می توان به عنوان دلایل و اهداف اصلی نماسازی در ساختمان ها نام برد :

  1. زیبا و دلپذیر شدن جلوه ظاهری و بیرونی ساختمان و در نهایت دورنما و منظره مناسب  و قابل قبول شهر و ساخت محلی که ساختمان در آن واقع شده است.
  2. کاهش اتلاف انرژی در تمام فصول سال، چرا که نما در ساختمان نقش یک عایق حرارتی و برودتی را بازی می کند، که هم از هدر روی انرژی تولیدی سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ممانعت می کند و هم می تواند بر حسب جنس، رنگ و میزان سطحی که دارد ، باعث دفع و انعکاس گرما در فصل تابستان خصوصا در مناطق گرمسیری شود و عکس همین عملکرد را در فصل زمستان برای جذب انرژی خورشیدی و گرم شدن ساختمان ها در مناطق  سردسیری ایفا نماید.
  3. نمای ساختمان به عنوان عایق صوتی ایده ال و مناسب ، کاملا واضح و روشن است که نمای ساختمان نفش بسیار مهمی در کاهش ورود میزان آلودگی های صوتی و صداهای آزاردهنده محیط بیرون به فضای داخلی ساختمان های اداری آزاردهنده محیط بیرون  به فضای داخلی ساختمان های دارای ومسکونی و .. است.این مساله در ابر شهرهای با آلودگی های بالای صوتی بیشتر نمود پیدا میکند.در ساخت و سازهای عصر حاضر، این عایق کاری صوتی با استفاده از نماهای شیشه ای و با به کار گیری شیشه های چند لایه که مابین آنها با گازهایی مثل آرگون پر شده یا خلاء می باشد، به نتایج بهتری (هم بهره گیری از نور بیرون برای تامین روشنایی داخل ساختمان و هم ممانعت از ورودی صداهای ناهنجار به داخل)با بازده بالاتری رسیده است .نماهای با جنس سنگ ، بتن ، و آجر نیز عایق های خوبی از نظر صوتی هستند.
  4. کمک به افزایش دوام و پایداری ساختمان ها دربرابر شرایط نامساعد جوی و محیطی (زلزله ، باد ، باران اسیدی و رطوبت های خورنده، یخبندان ، گازهای اسیدی موجود در هوای آلوده شهرهای بزرگ ، پرتوهای مضر خورشیدی مثل اشعه ماورای بنفش، گرد و خاک ها و دوده های حاوی مواد شیمیایی) و در نتیجه افزایش عمر مفید ساختمان.

همان طور که همه ما می دانیم از مصالح مختلف مثل آجر ، سنگ ، بتن ، شیشه و ....برای ایجاد نما ساختمان ها استفاده می شود که در این مجال به بیان خصوصیات و ضوابط کلی لازم الرعایه در این قبیل نماها می پردازیم.

  1. نماسازی شیشه ای : استفاده از شیشه دارای قدمتی در حدود 6500 سال است.اولین بار حدود 3500 سال پیش مصریان از شیشه برای ساخت ظروف استفاده کردند.بر اساس شواهد تاریخی ، در قرن ششم میلادی برای نخستین بار در کلیسایی در قسطنطنیه از شیشه به عنوان یک مصالح ساختمانی شد.قصر کریستال لندن اولین ساختمان شیشه ای بود که در سال 1851 احداث شد.البته در ابتدای امر استفاده از شیشه در کارهای ساختمانی با استفاده چندانی  روبرو نشد، ولی با گذر زمان و با پیشرفت های چشمگیری  که در کار تولید انواع شیشه ها ، از جمله شیشه های نشکن ، دو یا چند جداره عایق صدا و حرارت ، شیشه های رفلکسی و .. به وجود آمد، هر روز به میزان استفاده از اقسام مختلف شیشه به عنوان یک مصالح ساختمانی بسیار زیبا ، عایق و در عین حال با صرفه اقتصادی افزوده می شود.علاوه بر مزایای فوق یکی دیگر از محاسن عمده استفاده از شیشه در ساختمان ، فراهم شدن امکان دید وسیع و روشنایی کافی برای ساکنان است که در صورت استفاده از انواع خاص آن این دید می تواند فقط از داخل به خارج باشد و نوری هم که وارد فضای داخل می شود ، عاری از هرگونه اشعه مضر خورشید باشد ، چرا که تقریبا تمام اشعه های زیان آور آفتاب در برخورد با سطح شیشه ها ، بازتاب پیدا کرده و نوری که از شیشه عبور می کند ، هیچ گونه ضرری برای اشخاص یا اشیای منزل ندارد.

نماسازی به روش اندود کاری با استفاده از ملات ها:

در این شیوه بر حسب شرایط جوی و محیطی منطقه ، جنس مصالح سطح زیر کار از نظر میزان جذب آب و رطوبت و میزان مقاومت و چسبندگی و ... از ملات های سیمانی ، گچی، گلی ، آهکی، و یا ترکیبی از آنها استفاده می شود.به عنوان مثال از نظر مقاومت ملات های سیمانی دارای بیشترین مقاومت و ملات های گلی و گچی به ترتیب دارای کمترین مقاومت هستند.بنابراین در صورت نیاز به یک نمای  با مقاومت بالا، هیچ گاه نمی توان از ملات های گچی یا گلی استفاده کرد.اما برعکس شکل پذیری و گیرش نماهای گچی بیشتر و سریع تر از انواع سیمانی است.

نماسازی با استفاده از روکش خارجی :

از دیگر متدهای نماسازی به کارگیری روکش های خارجی مثل رنگ لعابی ، سنتی و دیگر رنگ ها و نیز استفاده از انواع روکش های ساخته شده با مواد رزینی مثل رزین های اکریلیک، الکید، پلی استر، فنولیک ، نیترسلولز و .. است.