آشنایی با اجزاء مختلف ساختمان

آشنایی با اجزاء مختلف ساختمان
تاریخ انتشار  : ۱۳ آبان ۱۳۹۴

آشنایی با اجزاء مختلف ساختمان

ساختمان از سه جزء مهم تشکیل شده است.جزء اول که وظیفه تحمل وزن ساختمان را دارد و استحکام ساختمان بر عهده آن می باشد.این بخش اسکلت سازه است و شامل فونداسیون (پی), تیرها و ستونها و سقفها می باشد.جزء دوم که شامل دیوارها می باشد که جداکننده فضاها هستند.

جزء سوم که نازک کاری ساختمان است و شامل کلیه کارهای ظریفی است که باعث پوشیده شدن اسکلت و دیوارها و قسمت های زمخت ساختمان می شود و زیبایی ساختمان بدلیل وجود ظرافت های نازک کاری است.در این قسمت از سنگ و کاشی و گچ و رنگ و چوب و شیشه به وفور استفاده می شود و معمولا پرکاربردترین مصالح ساختمانی در این قسمت سنگ است , چون در تمام سطوح قائم و افقی و در تمام فضاها قابل استفاده است.

فونداسیون

تعریف فونداسیون

  1. پایه ای که ساختمان بر آن قرار می گیرد تا بارهای موجود را به شکل ایمنی به بتن مگر و سپس خاک زیرین خود انتقال دهد.

بتن مگر

لایه ای مسطح و عریضتر از ابعاد فونداسیون مورد نظر بر روی خاک ایجاد نمود که آنرا بتن مگر یا بتن سبک می باشد.ضمنا متداول ترین ضمانت جهت بتن مگر 10سانتی متر است.که جهت پاکیزگی زیر بتن فونداسیون و جلوگیری از نفوذ آب بتن پی به سطح خاک است.

انواع فونداسیون بر حسب نوع ساخت

1 – تکی (منفرد) 2- کلافی 3- نواری 4- مشترک 5- رادیه ژنرال (گسترده – صفحه ای ) 6- باسکولی

  1. فونداسیون تکی

همانطور که از نام آن پیدا است این نوع فونداسیون به تنهایی عهده دار انتقال نیروهای وارده از هر ستون به زمین می باشد.

  1. فونداسیون کلافی

برای آنکه پی های نقطه ای (تکی - منفرد) به یکدیگر متصل شوند تا در موقع نشست ساختمان و یا تکانهای ناگهانی (زلزله) دچار شکستگی نشوند و همچنین نیروهای وارده را به طول یکسان انتقال دهند آنها را بوسیله شناژ (کلمه ای فرانسوی و به معنی زنجیر) به یکدیگر متصل می نمایند.

  1. فونداسیون نواری (فونداسیون و شناژ هم عرض)

در زمینهایی که خطر نشست و رانش زمین وجود دارد برای جلوگیری از این امر و مقاومت در برابر زلزله از این نوع پی استفاده می شود در ساختمانهای بلند بتنی و اسکلت فلزی دارای کابری بیشتر می باشد.

فونداسیون مشترک

در بعضی مواقع به علت نزدیک بودن اکس (محور) دوستون مثلا محل راه پله و یا مشابه آن چون دو فونداسیون زیر دو ستون به یکدگیر می رسند از فونداسیون طویل مشترک و یا (دوبل) استفاده می شود که بدیهی است ابعاد فونداسیون نسبت به موقعیت محل و وضع فونداسیون سازی و نوع زمین و خاک و نیروهای وارده از طبقات تعیین می گردد.

 

اسکلت ساختمان

که شامل تیرها و ستونها و سایر اعضای باربر ساختمان می باشد که جنس آنها بستگی به نوع اسکلت ساختمان دارد در ساختمانهای با استفاده فلزی تیرها و ستونها از پروفیلهای فولادی استاندارد مثل تیر آهن – قوطی نبشی و ورق استفاده شده و در ساختمانهای بتن آرمه از میلگرد (آرماتور) و بتن استفاده شده است.

  • سقف ها : پوشش دو طبقه که جداکننده طبقه بالا و پایین از یکدیگر می باشد.سقف ها نیز بستگی به نوع اسکلت ساختمان انواع مختلفی دارند – مانند سقف طاق ضربی , سقف طاق ضربی , سقف تیرچه بلوک , سقف کامپوریت یا سقفهای سبک که تحمل بار زیادی ندارد و حالت شیروانی دارند.
  • دیوارها : اجزای جداکننده فضاهای مختلف در ساختمانها هستند که از جنسهای مختلف و با ضخامت و ارتفاع های مختلف ساخته میشوند.

مهم ترین انواع دیوارها از جنس آجر – بلوک سفالی – بلوک سیمانی – بلوکهای گچی – بلوکهای ماسه آهکی (سیپورکس) بلوکهای بتنی سبک و دیوارهای کاذب سبک می باشند.