موزاییک چیست و بخش های اصلی موزاییک از چه تشکیل شده اند؟
موزاییک چیست؟
موزاییک از لحاظ لغوی به تصویری که با چیدن قطعات منظم کوچک و رنگی سفالی در کنار هم ایجاد می شود موزاییک یا معرق و یا سفال گفته می شود.ولی بعدها موزاییک به قطعه ای از مصالح ساختمانی تبدیل گردید ودر کشورهای اروپا از جمله آلمان و ایتالیا بسیار محبوب گردید و مورد استفاده قرار گرفت.
موزاییک در ایران نیز بسیار محبوب می باشد و در ساختمان سازی مورد استفاده قرارمی گیرد.موزاییک از ترکیب سیمان و یا بتن و قطعه سنگ های درجه بندی شده رنگی و ...تولید می گردد.موزاییک ها بر اساس نوع تولید پرسی و یا ویبره ای مقاومت فشاری خاص خود را دارا می باشند و برای کاربردهای مختلف استفاده می گردند.مقاومت فشاری ، استقامت در برابر تغییرات هوایی و سرما و گرما ، میزان جذب آب مشخص کننده کاربرد موزاییک برای داخل و یا خارج ساختمان می باشد.
مواد اصلی تشکیل دهنده موزاییک
- سیمان (بر اساس طرح و کاربرد موزاییک ، سیمان سفید و یا سیمان سیاه و یا سیمان رنگی استفاده می گردد)
- ماسه بادی و یا دانه های شن
- آب
- پودر سنگ
- رنگهای شیمیایی که برای ترکیب های مختلف متفاوت می باشد.
- سیمان رنگی جهت لایه روین ، از سیما نسفید هم برای لایه روین استفاده می شود.
- سنگ ریزه
- شن و ماسه
بخش های اصلی موزاییک
- لایه زیرین موزاییک: در واقع موزاییک دارای دو لایه می باشد ، لایه زیرین و لایه رویین می باشد.لایه زیرین ضخامت بیشتری نسبت به لایه رویین دارا می باشد زیرا باید فشار بیشتری را تحمل نماید.مواد تشکیل دهنده این لایه تقریبا مانند لایه رویین است ولی طرح در صورتی که دارای سنگدانه باشد در این لایه قرار داده نمی شود و این لایه تقریبا نقش تحمل فشار را بر عهده دارد و لایه از لحاظ طرح ساده می باشد.
- لایه رویه موزاییک :این لایه دارای ضخامت کمتری است و طرح و سنگدانه بر روی همین لایه قرار می گیرد.مواد تشکیل دهنده این لایه سیمان ،آب ،پودر سنگ، رنگ و سنگ دانه های رنگی می باشد.این لایه عملا فشار را به لایه زیرین خود منتقل می نماید.
بعضی از موزاییک ها دارای یک لایه و بعضی از اینها از دو لایه تشکیل شده است.موزاییک های تک لایه ای به روش پرس تولید می گرددو نیاز به ساب خوردن تولید می گردد و دستگاه پیچیده ای برای تولید آن نیاز نمی باشد.
در سال های قبل به صنعت موزاییک سازی اهمیت زیادی داده نمیشد ولی با پیشرفت صنعت ساختمان و زیاد تر شدن کارخانه های تولید موزاییک ، این صنعت نیز رشد بیشتری نمود و روش های تولید موزاییک هم پیشرفت کرد.
دو نوع روش برای تولید موزاییک وجود دارد:
- موزاییک با روش ویبره ای (روش لرزه ای): همانگونه که از نام این روش نیز پیداست ، موزاییک ها در قالب به وسیله ویبره و لرزش صاف می گردد و در قالب صاف می شود و نیازی به ساب خوردن ندارد.البته در صورتی که از سنگدانه در داخل موزاییک استفاده شود در بعضی مواقع نیاز به ساب خوردن نیز پیدا می شود.
- موزاییک با روش پرسی : در این روش موزاییک به وسیله پرس و فشار تولید می گردد و از دستگاه پرس برای تولید این فشار استفاده می شود.البته فشار در این روش بر اساس طرح و ضخامت و نوع سنگدانه های به کار رفته در مواد موزاییک متفاوت خواهد بود.موزاییک های تولید شده به این روش باید حتما ساب خورده شوند.
کاربرد موزاییک در ساختمان
اصولا موزاییک در مرحله نازک کاری ساختمان استفاده می گردد.نقش اصلی موزاییک پوشاندن کف های می باشد.حالا بسته به نوع موزاییک می تواند کف حیاط باشد و یا کف پشت بام.
موارد کاربرد موزاییک در زیر به اختصار بیان شده است :
- کفپوش حیاط ، پیاده روها و راه پله ها
- کفپوش پشت بام
- کفپوش پارکینگ
- سنگ فرش معابر ، محوطه ویلا
موزاییک نسبت به سایر کفپوش های مشابه بسیار مقرون به صرفه و ارزان می باشد و از لحاظ استقامت نیز بسیار محکم و در واقع مقاومت فشاری بسیار بالایی دارد.