آشنایی با مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساختن ملات

آشنایی با مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساختن ملات
تاریخ انتشار  : ۱۲ آبان ۱۳۹۴

آشنایی با مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساختن ملات

ملات : خمیری است که دو مصالح ساختمانی را به هم می چسباند.ملات از یک ماده چسبنده و یک ماده پر کننده تشکیل شده است.

عوامل متشکله از ملاتها :

ملاتها از یک جسم چسباننده (مانند خمیر سیمان , آهک هیدراته , گچ و غیره) و یک ماده پرکننده ریز دانه (مانند ماسه طبیعی , شکسته ماسه های سبک طبیعی و ساختگی از قبیل پوکه ها و پرلیت) تشکیل شده اند.مواد پرکننده را برای کاهش هزینه و کاهش جمع شدگی ملاتها به کار می برند.ملاتها از نقطه نظر گیرش به دو دسته هوایی و آبی گروه بندی می شوند.

  1. ملات هوایی : در مقابل حرارت آفتاب و غیره بعد از مدت زمانی کمی خشک می شوند مانند گل رس , ملات گچ دستی با گچ تیز . به عبارت دیگر گیرش ملات هوایی و سفت و سخت شدن و سفت و سخت ماندن آنها به هوا نیاز دارد.
  2. ملات آبی : ماده ای است که زیر آب یا در هوا به طریق شیمیایی می گیرد و سفت و سخت می مانند.ملاتهای سیمانی و گل آهک از جمله این ملاتها هستند.خمیر انواع سیمانها سفید و رنگی و سیمانهای آمیخته با سرباره مواد پوزولانی طبیعی و مصنوعی .

مصالح ساختمانی پرکننده متداول در ملاتها عبارتند از :

مصالح ساختمانی سنگی با وزن ویژه و متعارف شامل سنگدانه های آبرفتی گردگوشه و غلتیده یا شکسته را دانه بندی از صفر تا حدود 5 میلیمتر که در استاندارهای 299(ماسه پرای ملات سیمان) و 301 (ماسه) , سنگدانه های سبک طبیعی (مانند پوکه رسی و پرلیت).

خاک سنگ و نرمه سنگ و گردسنگ سفید و رنگی خاکستر که بیشتر در ملاتهای رویه و بندکشیها به مصرف می رسند.

مواد افزودنی

شامل مواد حباب سازهوا , روان کنندها , تند گیر کننده ها برای کار در فصول سود و جلوگیری از یخ زدن ملات و مواد نگهدارنده آب برای بالا بردن کارایی , مواد پوزولانی برای جلوگیری از حمله سولفاتها و آب بندی نسبی ملات , مواد آب بند کننده برای آب بند کردن ملات و مواد رنگی برای تولید ملات رنگی مصرفی در رویه و بند کشی است.

شن , ماسه و آب

شن و ماسه : با توجه به جنس و خصوصیات مختلف آن در هر ناحیه متفاوت می باشد سنگ و خاک هر ناحیه بطور جداگانه مورد مطالعه قرار گرفته و مشخصات یعنی برای آن تهیه می شود.

محلهای مصرف شن و ماسه در سنگ کاری برای تهیه ملات و کف سازی و نماکاری همچنین برای دانه بندی و کف و فضاهایی که روی زمین ساخته می شود (همکف و یا زیرزمین) برای آنکه از نفوذ رطوبت به سطح جلوگیری شود از شن به ابعاد مختلف استفاده می گردد.

ابعاد شن و ماسه

شن و ماسه از نظر دانه بندی بشرح زیر تقسیم می گردد و اسم های جداگانه ای برای آنها انتخاب شده.مثلا برای دانه های بسیار ریز ماسه بادی و برای دانه درشت تر ماسه و همینطور برای دانه های درشت تر شن و قلوه سنگ , پاره سنگ ,  تخته سنگ – صخره و غیره را انتخاب نموده در صنعت ساختمان دانه های سنگی که قطر آن در حدود میلیمتر یا کوچکتر باشد ماسه می گویند و به دانه های سنگی که قطر آن از 2 میلیمتر باشد شن نخودی و به دانه های بزرگتر از شش میلیمتر شن می گویند.به طور کلی بهترین دانه بندی برای ماسه آن ات که قطر 23 درصد دانه های آن بین 080/0 میلیمتر و 23 درصد دانه های آن بین 5/0 میلیمتر تا 1 میلیمتر و بقیه دانه های آن بین 1 میلیمتر تا 2 میلیمتر باشد.