انواع کاشی
انواع کاشی
کاشی چیست ؟
کاشی ها دسته ای از مصالح ساختمانی می باشند که در مرحله نازک کاری استفاده میگردند.نام دیگر کاشی ها ، سنگ مصنوعی می باشد.
بیشتر ...
کاشی ها دارای طول و عرض متفاوت و ضخامت بسیار کم می باشند.کاشی ها از دو لایه تشکیل شده است :
- لایه زیرین :که از جنس خاک می باشد.
- لایه روین : لایه رویه که بسیار صاف و شفاف می باشند ، جنس این لایه از لعاب (ترکیبی از شیشه و اکسیدهای فلزی و مواد معدنی) است .
آشنایی با تاریخچه کاشی
اولین سرمنشا تولید کاشی به حدود 10.000 سال قبل از میلاد ، در ایران یافت گردید.ایران مهد تمدن معماری در جهان می باشد و در مکان های مذهبی بسیار دیده می شود.صنعت کاشی همزمان با صنعت سفال گری رواج پیدا نمود و همزمان با پیشرفت صنعت سفالگری ،رنگ آمیزی و لعاب کاری نیز بوده است.در واقع صنعت لعاب کاری ، امکان ضد آب بودن را به سفال می دهد.
لعاب کاری اولین بار از بابل به مناطق دیگر رواج یافت.و بعد از اسلام با شیوع بیشتر ظروف سفالی ، این صنعت رشد بیشتری را پیدا نمود.نقوشی که اولین بار بر روی کاشی ها طراحی گردید بسیار زمخت بوده و استقامت کنونی را نیز نداشته است.مصری ها اولین مردمی بودند که یافتند کاشی های رسی در زمانی که پخته می شوند استقامت بیشتری را پیدا می کنند.
نقوشی که بر روی کاشی های ایرانی شکل گرفت بر اساس کاشی هایی بود که اولین بار از چین وارد گردید. و بعد از آن هنرمندان ایرانی با توجه به نقوش بافت پیچیده اسلام ، کاشی هایی با طرح های اسلیمی خاص و رنگ های روشن روی آورده اند.
در قرن 15 میلادی کاشی هایی با رنگ فلز رواج یافت.و بسیاری از مراکز مهم اروپایی از این نوع کاشی استقبال کرده اند و از این کاشی ها استفاده کرده اند.
مراحل تولید کاشی
- تامین مصالح :اولین مرحله تولید کاشی فراهم کردن مواد اولیه آن می باشد.اولین ماده آن خاک رس که دارای 20 الی 25 درصد سیلیس در آن می باشد است.که بعد از آن که مراحل شستشو های خاک انجام گرفت و سنگ های داخل آن جدا گردید ، آسیاب گردیده و یکنواخت می شود.
- ساختن گل: در این مرحله خاک را با آب مخلوط می نماییم ، تا در این مرحله بتوان خاک را شکل داد.برای جلوگیری از دفرمه شدن شکل کاشی ، در هنگام پختن ، مقداری سنگ چخماق آسیاب شده به آن اضافه می نمایند.جهت جلوگیری از قهوه ای شدن کاشی ، حدود نیم درصد اکسید کرم به آن اضافه می نمایند.
- قالب گیری : بعد از اینکه گل ، از لحاظ مصالح و پراکندگی ، یکنواختی یکسان را یافت و آزمایشهای لازم بر روی آن انجام گرفت قالب گیری انجام میگیرد.اصولا فشردگی به وسیله دستگاه پرس انجام می گیرد.میزان آب موجود در گل باید به صورتی باشد که هم راحتی کاشی درون قالب شکل گیری شود و بعد از پرس کردن وزن آن تغییر ننماید.
- خشک کردن : در صورت خشک نشدن درست کاشی ها ، ترک خورده و خراب می گردد.برای جلوگیری از ترک خوردن ، کاشی ها را وارد تونل ها می کنند و طی مسیر حرارت را بیشتر می نمایند تا کلیه آب موجود در گل گرفته شود و کاشی کاملا خشک گردد.
- پختن کاشی : پخت کاشی در دو نوبت انجام میگیرد.ابتدا کاشی سفالی را وارد تونل می نمایند و کم کم حرارت را تا 100 درجه سانتیگراد می رسانند تا آب کاملا از کاشی خارج گرددو سپس حرارت کوره تا 250 سانتی گراد بالا می برند تا کلیه رطوبت آن تبخیر گردد.و سپس حرارت 450 الی 600 درجه بالا برده تا تمام آب شیمیایی آن تبخیر گردد ، سپس حرارت را تا 800 درجه سانتی گراد بالا برده تا مواد آلی خاک رس از بین رود و به مرحله شیشه ای شدن برسد.
- لعاب کاری روی کاشی : بعد از مرحله اول پختن کاشی ، قبل از رسیدن کاشی به مرحله شیشه ای شدن ، کاشی را از کوره خارج می نمایند و روی آن لعاب ریخته می شود ، در صورت گل دار بودن کاشی ، روی آن برچسب هایی از جنس لعاب می چسبانند و سپس قطعات لعاب کاری شده را مجددا به داخل کوره رود و پخته شود ، حرارت موجب می گردد تا لعاب با قطعه سفالی به صورت یکپارچه گردند.
- درجه بندی و بسته بندی : در این مرحله کاشی را درجه بندی کرده ، و سپس بسته بندی کرده و به بازار عرضه می نمایند.
برای دیدن انواع آجر سفال و قیمت روزانه آجر سفال اینجا را کلیک نمایید.